Okosan tanuljunk, ne keményen!

Az ember életében sokféle stresszhelyzetben találhatja magát. Lehet ez a magánéletét érintő helyzet, vagy a munkáját, karrierjét befolyásoló dolog. A stressz nem feltétlenül negatív dolog, és bizony szükség is van rá. Azonban nem mindegy, hogy hogy kezeljük ezeket a helyzeteket. Ide tartozik a vizsgadrukk is, egy-egy fontos megmérettetésre bizony nem könnyű felkészülni lelkileg sem.

Ahhoz, hogy sikerrel vegyük a tanulmányi akadályokat, nemcsak az szükséges, hogy stresszhelyzetekben jól reagáljunk, hanem az is, hogy milyen tudással rendelkezünk. Ez az alap, ha ugyanis mindent megtanultunk, amit kellett, még a vizsgadrukk sem olyan erős. Hogy tanuljunk? A kérdés sokakat foglalkoztat, sokan úgy érzik, hogy hiába tesznek meg mindent, hiába görnyednek órákat a könyv felett, mégsem működik valami.

A tanulási szokások szerencsére fejleszthetők és ha úgy véljük, hogy a középiskolában elsajátított módszerek nem működnek a felsőoktatásban, van megoldás. Számos aktív, hatékony tanulási stratégia létezik, melyek bizonyítottan eredményesek.

Tanulást tanulni

Fontos tisztázni, hogy az olvasás nem tanulás. Tehát ha úgy akarunk megtanulni valamit, hogy elolvassuk egyszer, kétszer, akárhányszor, azzal még nem tanultuk meg. Az olvasás fontos, ez a tanulás előtti tanulás. A legfontosabb azonban az aktív bevonódás, a példák kialakítása, a megértés. Az aktív tanulási technikák része a szöveg kiemelése, a jegyzetelés, az aláhúzás, azonban nem csak erről szól a folyamat.

Az aktív tanulás

Készítsünk kvízt a témában, fogalmazzunk meg kérdéseket, válaszoljuk meg ezeket, készítsünk tanulmányi útmutatókat, kivonatokat. Mondjuk el saját szavainkkal az információkat, mintha mi lennénk a tanárok. Tanulmányozzuk a kérdéseket, bizonyítsunk, következtessünk.

Ezek mind aktív tanulási technikák, melyek segítenek a tananyag értőbb elsajátításában. Ugye, hogy nem olyan, mint az olvasás? Élvezetesebb, komplexebb és hatékonyabb is. A sok tanulnivaló ugyan nyomasztó lehet, azonban ha részekre bontjuk, megszervezzük, megtervezzük magát a tanulást is, akkor máris sokat tettünk azért, hogy hatékonyabban tudjunk élni.

Megosztom másikkal is ...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Tumblr
Tumblr
0