Felkészülés egy vizsgáraTanulási módszerek

Hogyan vizsgázzunk? Nyakunkon a vizsga, mit tegyünk?

[et_pb_section fb_built=”1″ transparent_background_fb=”default” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]

Több diák többféle módon készül fel közeledő vizsgáira. Van, aki erre a módszerre esküszik, van, aki pedig a másikra. Nagyon fontos, hogy te saját magad találd meg a neked legmegfelelőbbet. Vannak azonban alapszabályok, amelyeket nem árt betartani a felkészülés illetve a vizsga során, ahhoz hogy sikeres legyél.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]

I. A vizsga előtti napok, órák

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]A felkészülésnél nagyon fontos szempont a hatékonyság. A vizsgáztatók nem azt várják el tőled, hogy teljesen tökéletesen, szóról szóra mond vissza nekik az anyagot. Inkább arra kíváncsiak, hogy valóban érted-e, amit megtanultál, és sikerült felismerned az összefüggéseket.

Azt sem árt figyelembe venni, hogy ha vannak olyan részek a tananyagban, amelyek megértése, megtanulása nehézséget okoz, akkor azokra mindenképpen fordíts több figyelmet a felkészülés során.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://vizsgadrukk.hu/wp-content/uploads/2017/10/hogyan-keszuljunk-egy-vizsgara-6.jpg” _builder_version=”3.0.62″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]Érdemes megfogadni azt a jó tanácsot, hogy a vizsga előtti napon már ne tanuljunk. Ha ügyes voltál, sikerült jól beosztanod az idődet, akkor próbálj meg ezen a napon inkább pihenni. Ha viszont elcsúsztál az idővel, és maradt még tanulnivalód az utolsó napra is, akkor semmiképpen se éjszakázz. Fontos, hogy friss és összeszedett legyél a vizsga napján, így ha előtte éjszaka csak pár órát alszol, akkor az nagy eséllyel rossz hatással lesz a szervezetedre. Bárhogy is legyen, csakis pozitív gondolatok járjanak a fejedben, hidd is el, hogy meg tudod csinálni.

A másik kulcsfontosságú dolog, hogy normálisan étkezz a vizsga napján. Bármikor is lesz a megmérettetés, figyelj oda arra, hogy betartsd a szokásos étkezéseidet. Ha étlen szomjan mész a számonkérésre, biztos lehetsz benne, hogy a teljesítményed megsínyli a dolgot.

A kiegyensúlyozottság már csak azért is lényeges ezen a napon, mert nagy gondot kell fordítanod a megjelenésedre. Nem állíthatsz be zsíros hajjal, szakadt farmerban a vizsgabizottság elé. Ez egyrészt tiszteletlenség lenne, másrészt pedig azt a benyomást keltené, hogy téged nem nagyon érdekel ez az egész. A kifogástalan megjelenés pozitívan befolyásolhatja az értékelésedet.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://vizsgadrukk.hu/wp-content/uploads/2017/10/hogyan-keszuljunk-egy-vizsgara-9.jpg” _builder_version=”3.0.62″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]

II. Az írásbeli vizsga

Az írásbeli vizsgán leginkább a kézírásodra kell odafigyelned. Akár az idő szorít akár csak alapvetően nem vagy egy szépíró bajnok, próbálj meg minél szebb külalakkal, olvashatóan írni. Hiába veted papírra a tudásodat, ha a tanárnak írásszakértői végzettséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy azt megfejtse. Másrészről egy esztétikusan kinéző dolgozatra lehet, hogy jobb jegyet kapsz, még ha nincs is benne minden, mint egy macskakaparásra, amiben ugyan minden adat szerepel, de sokkal több munka kijavítani.

A másik hasonlóan evidens dolog, pedig a szövegértés. Figyelmesen olvasd el a kérdéseket akár többször is, hogy biztosan arra válaszolj, amit kérdeznek. Talán minden diák járt már úgy életében, hogy tudta az anyagot, de figyelmetlen volt, rosszul értelmezte a kérdést, és éppen az ellenkezőjére válaszolt. Ez egy buta hiba, amit jobb elkerülni, főleg nagyobb vizsgák esetében.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]

III. A szóbeli vizsga

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://vizsgadrukk.hu/wp-content/uploads/2017/10/hogyan-keszuljunk-egy-vizsgara-1.jpg” _builder_version=”3.0.62″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]Szerencsére általában a szóbeli vizsgán is kapunk arra pár percet, hogy összeszedjük a gondolatainkat, és néhány kulcsszót, kulcsmondatot lejegyzeteljünk. Ilyenkor érdemes végiggondolni, felidézni az általad készített vázlatot, lejegyezni azokat az információkat, amelyek alapján gördülékenyen tudod ismertetni a témát. [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]Ahogy egy esszénél, úgy a szóbeli feleletnél is fontos, hogy legyen valami kerete a mondanivalódnak. Tehát ne feledkezz el a bevezetésről és a befejezésről sem. Ha jegyzetelés közben esetleg nem sorban jutnak eszedbe a kulcsszavak, hanem hirtelen ugranak be, azokat is írd le gyorsan valahova a papírra, nehogy később elfelejtsd. Miután kezd összeállni a logikai sorrend, úgyis megtalálod majd a helyét.

Semmiképpen se ragadj le a tétel azon részénél, ami esetleg nem jut eszedbe. Minél előbb írd le, amiket biztosan tudsz, aztán majd ráérsz gondolkozni azon, ami nehezebben megy. Felelésnél is azokat a pontokat fejtsd ki jobban, amikben biztos vagy. Ha folyamatosan, zökkenőmentesen beszélsz, nem is biztos, hogy a vizsgáztató fontosnak tartja azokat az adatokat, amiket esetleg kihagytál.

A szóbeli vizsgák sikeressége nagyrészt a magabiztosságon múlik. Még ha nem is érzed magadon, akkor is magabiztosnak fogsz tűnni, ha hangosan, érthetően beszélsz, hosszabb szünetek nélkül.[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.62″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.62″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://vizsgadrukk.hu/wp-content/uploads/2017/10/hogyan-keszuljunk-egy-vizsgara-8.jpg” _builder_version=”3.0.62″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.0.62″]

IV. Siker

Ha megfelelően felkészültél, és ezeket a tanácsokat betartod, akkor garantált a siker. Egy sikeres vizsga után pedig édes a pihenés. Szánj magadra egy kis időt, hogy kipihend a fáradalmakat, még ha csak 1-2 órád jut is erre. Ezután pedig jöhet az újabb kihívás, amivel biztosan sikeresen megbirkózol majd.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]