Hogyan használd ki a leghatékonyabban a rendelkezésre álló időt, ha már nincs elég idő maximálisan felkészülni a vizsgára? 2/2.

Az előző részben megnéztük, hogyan tudunk nyugodtak maradni egy olyan helyzetben, amikor elszaladt az idő és már csak körülbelül fele annyi maradt, mint amennyire szükségünk lenne, hogy felkészüljünk egy vizsgára.

Most nézzük, mit tehetünk akkor, amikor már csak körülbelül tized annyi időnk van és szeretnénk adni magunknak egy lehetőséget, hogy mégiscsak sikerüljön az a számonkérés.

Ha ennyire megcsúsztunk, akkor már csak két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy a párnánk alá tesszük a könyvet és várjuk a csodát. A másik, hogy összeszedjük minden figyelmünket és koncentrációs képességünket és lézerfókusszal nekilátunk a feladatnak.

Ilyenkor már nem nagyon érdemes tervezgetni, hogy ennyi meg annyi időt szánunk erre vagy arra a fejezetre. Inkább keressünk egy nyugodt sarkot, tárazzunk be háromnapi élelemmel és kávéval, aztán vegyük a kezünkbe a könyvet.

Első lépés: pontos cél

Ilyen sürgető helyzetben az ember legszívesebben rögtön bele is ugrana a szöveg kellős közepébe, azonban pont mivel nagyon kevés az idő, nagyon okosan kell azt kihasználnunk.

Egy pillanatra gondoljuk át, hogy szerintünk körülbelül mi kell ahhoz, hogy átmenjünk a vizsgán. Mi az a minimum követelmény, aminek mindenképp be kell kerülnie a fejünkbe. Ha van rá lehetőség, érdemes megnézni, hogy mit kérdeztek a korábbi alkalmakkor, milyen jellegű, milyen mélységű infókra voltak kíváncsiak.

Egy kicsit arra hasonlít ez a helyzet, amikor ég a ház, nincs idő mindent kihozni és el kell döntened, hogy mire van valójában szükséged.

Gyors memorizálás

Ha magolós dologról van szó, akkor jóval nehezebb pályán mozgunk. Az olvasás tempóját lehet gyorsítani, azonban a magolásnál a megjegyzés lesz a szűk keresztmetszet. Azért ezen is lehet segíteni, mégpedig a képzeletünk bevetésével.

Próbálj meg minél több mindent minél viccesebben és színesebben elképzelni. Első nekifutásra ez időkidobásnak tűnik. Az agyunk rövid távon azonban elég kevés dolgot tud megjegyezni, így ha szeretnéd, hogy viszonylag sok minden még pár óra/nap múlva is a fejedben legyen, akkor próbáld ki.

Az új dolgokat úgy a legkönnyebb megjegyezni, ha már valamilyen meglévő tudásodhoz kötöd. Például a hónapok neveit álmodból felkelve is ismered, a sorrendjüket is. Amikor tíz dolgot kell megjegyezned egymás után, akkor elképzelheted azokat a fogalmakat a soron következő hónappal kapcsolatban, valamilyen vicces kép kíséretében. Így biztosan meg fogod jegyezni.

Gyors átfutás

Ha nem magolnod kell, hanem egy hosszabb szöveg tartalmát, értelmét kell megértened, megjegyezned, akkor sokkal könnyebb dolgod van.

Ilyen esetben, mivel nagyon szorít az idő, használd a régi jól bevált technikát. Ne bonyolódj bele a rendes, szavankénti olvasásba. Helyette nézd át a könyvben a kiemelt részeket, mert általában ezek is tartalmazzák a szöveg lényegét. Mik is ezek? A tartalomjegyzék, a fejezetcímek, alcímek. Ábrák, képaláírások. A fejezetek első néhány és utolsó néhány oldala. A keretes részek, vastag vagy dőlt betűvel kiemelt részek.

Amikor ezeket futjuk át, akkor hajlamosak vagyunk kapkodni, és nagyon felszínesek lenni. Ez nem jó, mert így nem marad meg túl sok minden abból, amit olvastunk. A kevesebb néha több elvét követve ilyen esetben érdemes azt, amit elolvasunk rendesen, odafigyelve tenni. Nyugodtan gondolkodjunk el azon, hogy mit tudunk már erről a témáról, vajon mi mivel van összefüggésben, keressünk logikai kapcsolatokat. Minél aktívabban részt veszünk ebben a folyamatban, annál jobb, mert így több mindenre fogunk emlékezni.
Így aztán kevés dolgot fogunk átnézni, de azt alaposan és ezek olyan részei a szövegnek, amik valószínűleg a legfontosabb információk nagy részét tartalmazni fogják.

Persze itt is érvényes, hogy ne legyenek irreális elvárásaink. Jó esetben lehet, hogy kiderül, hogy ennyi idő is elég volt. De az is lehet, hogy nem sikerül a vizsga, mert bár a végére összeszedtük magunkat, de mégiscsak jó lett volna egy kicsivel több idő. Ilyenkor tanuljunk a hibánkból, hogy legközelebb már ez is jobban menjen.

Érdemes kipróbálni, ha pedig szeretnél többet tudni arról, hogyan lehet szövegeket gyorsan és hatékonyan feldolgozni, nézd meg az oldalunkon a LiteraGo tréninget!

Megosztom másikkal is ...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Tumblr
Tumblr
0