Online képzésre szeretnél jelentkezni? – Olvasd el a leghasznosabb tudnivalókat

Sikeres szeretnél lenni a munkádban? Ahhoz elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás. De munka és család mellett nagyon nehéz még a tanulásra is időt szakítani. Az online képzések ezekre a helyzetekre nyújtanak megoldást, és már számos tanfolyam közül választhat az ember az interneten. Bár rengeteg előnye van az egyéni tanulásnak, de azért van néhány buktatója is. Éppen ezért összeszedtük, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az online tanulás.

Online tanulás előnyei:

Akkor tanulhatsz, amikor jólesik: A felnőttképzéseket gyakran délutáni vagy hétvégi időpontokban szervezik, hiszen a legtöbb ember akkor ér rá. Így viszont azok, akik esti vagy délutáni műszakban dolgoznak, vagy hétvégén inkább a családjukkal lennének, nem tudják megoldani, hogy még képzésre is járjanak. Éppen ezért a rugalmas időbeosztás talán a legnagyobb előnye az online tanfolyamoknak, hiszen bármilyen legyen is a munkabeosztásod, akkor tanulhatsz, amikor az időd engedi.

Bárhol tanulhatsz: Az online képzések során nem vagy egyáltalán helyhez kötve, hiszen csak internet és számítógép szükséges a tanuláshoz. Így, ha a szükséges tanfolyamot semelyik iskola sem indítja a környékeden, ezentúl nem lesz probléma. Érdemes megnézned a későbbiekben az online képzéseket is.

Rengeteg dolgot tanulhatsz, akár ingyen is: Ma már nem csak fizetős online képzések léteznek, hiszen több mint 300 előadás a Berkeley-n, Harvardon, MIT-n elérhető a YouTube-n teljesen ingyen. Akkor sincsen gond, ha nem beszélsz angolul, hiszen már több magyar oldalon is találsz ingyenes online tanfolyamokat, pl. az Edutio.hu oldal is ilyen.

Az online tanfolyamok nagyon költséghatékonyak, hiszen nincs szükség tankönyvekre, és az útiköltségen is rengeteget spórolhatsz.

Testreszabható: Az online tanulás sokkal nagyobb szabadságot nyújt a diákoknak abban, hol, mikor, hogyan, mit és milyen mértékben tanuljanak. Az emberek különböző indíttatásból állnak neki a kurzusoknak, így lehet, hogy valaki az alapjaitól szeretne elsajátítani egy új területet, míg valaki már mélyebb ismereteket szeretne. Egy hagyományos tanfolyam során nincs lehetőség az egyéni igények kielégítésére, mert ott olyan ütemben kell haladni, ahogyan az oktató elvárja és a tananyag előírja.

Elősegíti a személyes fejlődést: Az online képzések segítik az élethosszig tartó tanulást, emellett újfajta tanulási stratégiákat is elsajátíthatsz ezekkel a tanfolyamokkal.

Online tanulás hátrányai:

Eszközigényes: Az online tanulás alapvető eszköze egy jól működő laptop vagy számítógép. Attól függően, hogy az online képzés videóanyag, hanganyag vagy letölthető jegyzet, esetleg élő online adásban zajlik, más-más eszközigénye van. Ezek mellett, ha valamilyen gyakorlati képzésről van szó (pl. rajztanfolyam vagy grafikus képzés), a szükséges eszközöket, programokat is meg kell vásárolnod.

Romlik a látás: Egy könyvből bizonyítottan könnyebb tanulni, emellett a monitor hosszú távon rontja a szemet is.

Személyes kommunikáció hiánya: Az online oktatás legnagyobb hátránya talán a személyes kommunikáció hiányában rejlik. Nincs lehetőség arra, hogy az oktató esetleg azonnal megválaszolja a felmerült kérdéseket vagy karizmatikus személyiségével magával ragadja és motiválja tanulóit.

A társaság hiánya: Egy osztályban új barátságok születhetnek, a tagok segíteni tudják egymást a tanulásban. Az online tanulás esetén ma már sok esetben fórumok biztosítják, hogy a tanulók egymástól is kérdezhessenek, de azért ez nem minden esetben pótolja a személyes kapcsolatokat.

Nem megfelelő a tanulási környezet: Bár az online tanulás a legtöbbször nagyon kényelmes, de ha nincs megfelelő helyed a tanulásra, igen nehéz is lehet. A hatékony tanuláshoz szükség van arra, hogy el tudj különülni egy nyugodt helyre, de ez sokszor – főként kisgyerekes családok esetén – problémát jelenthet. Emellett otthon könnyebben elcsábulhat az ember, hogy a tanulás helyett pakolással, takarítással, filmnézéssel töltse az idejét.

Kisebb elköteleződés: Az elköteleződés hiánya főleg az ingyenes vagy a nagyon olcsó képzések esetén állhat fenn, hiszen sokszor könnyebb félbehagyni a tanfolyamot, ha épp sok a munkahelyi vagy otthoni teendő. A legtöbben ilyenkor már nem is folytatják a megkezdett tanulmányaikat.

Kevesebb gyakorlat: Az online képzéseken sokszor nem megoldott, hogy az elméleti tudást a gyakorlatban is kipróbálja az ember, ezért érdemes átgondolni, hogy mi az, amit meg lehet online is tanulni, és mi az, amit inkább egy hagyományos iskolában érdemes, tantermi oktatással.

Ha Te is osztod a véleményünket abban, hogy érdemes online tanulni, akkor ajánljuk az Edutio.hu portált, ahol az online tanfolyamokat találod, és a TanfolyamOKJ oldalt, ahol bő 60 online képzés vár Téged.
Megosztom másikkal is ...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Tumblr
Tumblr
0

76 thoughts on “Online képzésre szeretnél jelentkezni? – Olvasd el a leghasznosabb tudnivalókat

Comments are closed.