Miért legyél cukrász?

Mindig is szerettél a konyhában tüsténkedni? A családodat rendszeresen elkápráztatod egy-egy édes finomsággal? Ha életed célja, hogy másnak is megmutasd, mire vagy képes a sütő mellett, akkor a cukrász szakma neked való lehet.

Minden cukrászdának van egy egyedi hangulata, ahol természetesen a fő attrakció maga a sütemény. Ez egy afféle örömforrás, élvezeti értéke van mind vizuálisan mind pedig az ízeket illetően. Azért pedig hogy mi elégedetten és boldogan távozzunk egy cukrászdából, rengeteget dolgozik a cukrászmester, aki kora reggeltől munkálkodik a konyhában.

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy a cukrászatot választod foglalkozásodnak, most pedig azt is megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár ebben a szakmában dolgozni:
 
1. Talán a legfontosabb előny, hogy munkád során azt csinálhatod, amit igazán szeretsz.

Sajnos az emberek nagy többségére igaz, hogy olyan munkát végeznek, amit igazából nem szeretnek csinálni, de mivel valamiből meg kell élni, így nap mint nap bejárnak dolgozni hűségesen, bár nem túl nagy örömmel. Ha viszont az ember imádja a szakmáját, az megint más tészta. Itt nem számít, ha korán kell kelni, vagy sokáig kell dolgozni, a munkaórák csak úgy repülnek, ha bele vagyunk mélyedve a dolgunkba. Nincs is annál jobb, ha már szinte alig várod, hogy beérj a munkahelyedre, és elkezdj foglakozni egy új projekttel. A cukrászok esetében nagyon nehezen tudnám elképzelni, hogy van olyan, aki nem azért választotta ezt a hivatást, mert imád sütni.

2. A cukrászat a kreatív emberek foglalkozása.

Itt aztán szárnyalhat a képzeleted, és a legjobb, hogy egyszerre 3 érzékszervre is hatást gyakorolhatsz, hiszen az ízlelés szempontjából is rengeteg lehetőség kínálkozik, a friss sütemény illata sokszor elcsábítja a vevőket, és persze a látványról ne is beszéljünk. Színek és alapanyagok tömkelege áll a rendelkezésedre, melyek segítségével teljesen különböző textúrákat ötvözhetsz egyetlen süteményben.

3. A szakma nagy előnye, hogy ha jó vagy benne, akkor biztosan megkapod azokat a pozitív visszajelzéseket.

Ezek arra sarkallnak, hogy tökéletesítsd tudásodat, és természetesen az önbizalmadat is építik. Ez fontos, hiszen ahogy a jó pap, úgy a jó cukrász is holtig tanul. Fontos, hogy folyamatosan képezd magad, mindezt pedig sokkal nagyobb lelkesedéssel teszed, ha tudod, hogy elismerik a munkádat, és tényleg jó, amit csinálsz.

 

4. Egy tapasztalt cukrászmester tudja, hogy egy valamire való desszert csakis kiváló alapanyagokból készülhet.

Persze ez úgy általában minden termékre igaz. Meg fogod tapasztalni, hogy nem éri meg spórolni a hozzávalókon, és amikor kész a tökéletes sütemény, jó érzéssel fog eltölteni, hogy minőségi terméket adtál ki a kezeid közül.

 

5. Munkád során rengeteg trükköt és praktikát fogsz megtanulni, ami otthon is nagy segítségedre lesz, és nem kevés időt fogsz vele megtakarítani.
6. A szakma egyik szépsége, hogy tapasztalataidat később átörökítheted az utókorra.

Segíthetsz a kezdő, ambiciózus cukrászoknak abban, hogy majd ők is olyan szeretettel és szakértelemmel végezzék ezt a munkát, ahogy te is teszed.

7. A cukrász hivatás nagy előnye, hogy a magad ura lehetsz, azaz vállalkozást is indíthatsz.

Indíts saját vállalkozást: 

 

Ezt a szakmát sokan csakis úgy tudják elképzelni, hogy saját lábukra állva cukrászdát nyitnak. Ez nem is meglepő, hiszen így nem kell mások utasításait követned, hanem te irányítod az életedet. Csak rajtad múlik, hogy kiemelkedsz-e a többi cukrászda közül fantáziadús süteményeiddel, tortáiddal.

Minden ember életében vannak olyan pillanatok, amikor azért kijár neki egy szép, és ízletes torta, legyen az egy születésnap, ballagás vagy esküvő. Sok kuncsaft már alapvetően egy egyedi kéréssel fordul a cukrászhoz, és ha ő ezt a rendelést jól kivitelezi, akkor biztosan híre megy, hogy innen megéri tortát rendelni, mert bármilyen kérést teljesítenek. De ha nincs is különleges kívánság, egy egyszerű csokitortát is el lehet úgy készíteni, hogy a vevőnek leessen az álla.

Sőt, másképpen is egyedivé teheted cukrászatodat. Manapság egyre többen figyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek, és hát valljuk be, hogy a cukor valamint a fehér liszt nem tartoznak éppenséggel az egészséges hozzávalók közé. Egy kis reformcukrászdával nagy sikereket érhetsz el, hiszen a legtöbb helyen a szokásos alapanyagokon kívül még csak nem is kísérleteznek mással.

Sajnos azonban sokan nem saját döntésükből, hanem egészségügyi okokból nem fogyaszthatnak hagyományos édességeket, ilyenek például a cukorbeteg, illetve a laktóz-, és gluténérzékeny emberek. Annak ellenére, hogy nem ehetnek ilyen desszerteket, biztosan sokan közülük nagyon is szívesen fogyasztanák őket, de sajnálatos módon elég csekély azoknak a cukrászatoknak a száma, ahol a cukorbetegeknek, illetve a laktóz-és gluténérzékenyeknek is készítenek sütiket. Egy ilyen speciális üzlet nyitásával tehát egy még eléggé kiaknázatlan területre léphetsz, és ráadásul még jót is tennél vele.

Számtalan lehetőség rejlik a cukrász szakmában, ez vitathatatlan. Ha szóba jött már nálad ez a hivatás, akkor a cikk olvasása biztosan megerősített abban, hogy ezen a területen helyezkedj el, amihez nem kell mást tenned, mint elvégezni egy Cukrász OKJ képzést.

Mindez kezdésnek elég ahhoz, hogy megvalósítsd álmaidat:
KATTINTS IDE ÉS JELENTKEZZ A TANFOLYAMRA!