Hogyan tudd le minél gyorsabban a tanulást, hogy aztán jó érzéssel mehess pihenni? 2/1.

Ismered azt az érzést, amikor a jól végzett munka örömével pihensz? Ez egy nyugodt, szuper érzés, amikor az ember nagyon büszke magára. Ezzel szemben ott van az, amikor pihenünk, de tudjuk, hogy néhány nap múlva vizsga és időnként feldobban a szívünk némi lelkiismeret-furdalással karöltve, de aztán csináljuk tovább, amit eddig. Majd egyszer csak jön a pánik. Nézzük, mit tehetsz azért, hogy ezt elkerüld és minél hamarabb túl legyél rajta.
 

A halogatás elkerülése

 
A legnagyobb időcsapda tanulás közben a halogatás. Sorozatot nézni vagy számítógépes játékot játszani nagyon jó dolog és az ember időnként ellenállhatatlan vágyat érez, hogy csinálja. Persze a tanulás is jó dolog, de ritkán érzünk ellenállhatatlan vágyat, hogy leüljünk a jegyzet mellé.

A játékosítás mögött egy nagyon-nagyon összetett pszichológiai rendszer működik, de ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, akkor az egyik kulcsfontosságú eleme, hogy azonnali visszajelzést kapsz arról, amit épp csinálsz. Akkor is, ha ügyes voltál és akkor is, ha van még hova fejlődnöd. Akárhogy is teljesítesz, a visszajelzés mindig valamilyen olyan dolog, ami örömet okoz, amitől sikerélményed lesz. Ha elrontottál valamit, akkor is úgy mutatják ezt meg Neked, hogy legyen kedved újból próbálkozni.

Ha egy kicsit őszintébb lelkesedéssel foglalkozol a tanulnivalóddal, akkor az azért jó, mert kevesebbet fogsz halogatni, hamarabb túl leszel az egészen.

Ennek talán a legbiztosabb módja, ha kitalálsz magadnak egy rendszert arra, hogyan tudod magad jutalmazni tanulás közben.

 

Jutalmazd meg magad

 
Ahhoz, hogy jutalmakat tudj kitalálni, mérhetővé kell tenned a folyamatot. Akkor lesz mérhető, ha van célja, vannak hozzá vezető részcélok, konkrét lépések. Például minden nap megtanulsz 100 oldalt vagy foglalkozol vele két órát. Minél kisebb lépésekre bontod, annál motiváltabb leszel.
Ha csak a végcélra fókuszálsz, akkor csak a végén járna jutalom. Ha azonban az odáig vezető 20 lépés mindegyikére kitalálsz egy jutalmat, akkor az pont hússzor több alkalom lesz az ünneplésre.

Nem kell persze mindjárt hawaii nyaralásban gondolkodni a jutalommal kapcsolatban. Ha például egy papírra rajzolsz egy táblázatot, amiben minden elolvasott 10 oldal után húzhatsz egy strigulát, az agyad azt is jutalomnak fogja érzékelni és már ennyitől is motiváltabb leszel.

Érdemes kipróbálni, ha pedig szeretnél többet tudni arról, hogyan lehet szövegeket gyorsan és hatékonyan feldolgozni, nézd meg az oldalunkon a LiteraGo tréninget!

Megosztom másikkal is ...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Tumblr
Tumblr
0