Az 5 leggyakoribb hiba, amibe hajlamosak vagyunk beleesni tanulás során

Itt megtudhatod, hogy mi az az 5 leggyakoribb hiba, amit elkövetünk tanulás során. Tartsd észben ezeket, hogy te még véletlenül se kövesd el őket:

 

1. Magolás

Sokan alkalmazzák ezt a módszert a tanulásra. Bár rövid távon akár hatásos is lehet, de nem ez a legjobb taktika. Magoláskor ugyanis arra koncentrálunk, hogy szóról –szóra visszamondjuk az anyagot, nem pedig arra, hogy értelmezzük, és saját szavainkkal lényegretörően adjuk vissza a tanultakat. Egy esszé megírásánál persze akár sikert is elérhetünk vele, de felelésnél, ha a tanár mondjuk belekérdez a témába, valószínűleg nem fogunk tudni válaszolni, hiszen nem gondoltuk végig józan paraszti ésszel, mégis miről szól a tananyag. Nem is beszélve arról, hogy hosszútávon biztosan nem fogunk emlékezni a tanultakra.
 

2. Többszöri elolvasás

A magolásnak pont az ellentéte, a többszöri elolvasás, szintén nem a legjobb módszer. Habár itt a szöveg értelmezése megtörténik, a memorizálási folyamat mégis elmarad. 1-2 olvasás után érdemes áttérni valamilyen memorizálási módszerre, mert az olvasgatással csak az időnket vesztegetjük, hiszen nem fog tartósan bevésődni az információ.

3. Elterelődő figyelem a tanórán

A tanórákon próbálj meg mindig a tanárra és az anyagra koncentrálni. Sokszor szólnak közbe persze zavaró tényezők, ami miatt nem tudunk figyelni, mint például a társaink beszélgetése, otthoni problémák, de ezeket próbáljuk meg kizárni. Hidd el, ha az órán elkapod a téma fonalát, otthon sokkal könnyebb lesz megtanulni, amit kell.
 

4. Otthon csak elpiszmogjuk az időt

Nem csak a tanórákon, otthon is könnyen elkalandozhat a figyelmünk. Amikor elszánjuk magunkat a tanulásra, mindent iktassunk ki, ami zavaró lehet. A tv, zene, telefon vagy a számítógép nem fognak segíteni a koncentrálásban. Abban biztosak lehetünk, hogy tv-t bámulva vagy a telefonon pötyögve egy szót sem fogunk megtanulni az anyagból. Ezek a dolgok csak az időnket húzzák feleslegesen. Még ha nincs is kedvünk tanulni, vegyünk erőt magunkon, kapcsoljuk ki a zavaró eszközöket, így hamarabb végezhetünk a tanulnivalóval, aztán azzal foglalkozhatunk, amivel csak akarunk.

5. Mindent az utolsó pillanatra hagyunk

Sok tanulóra, hallgatóra jellemző, hogy a vizsga előtt pár nappal kezd csak el készülni a vizsgára, ahelyett, hogy folyamatosan tanult volna óráról órára. Ez több szempontból sem jó választás, hiszen a rövid idő miatt sokkal kevesebb dolog marad meg az anyagból a későbbiekben, illetve a stressz miatt sem tudunk olyan hatékonyan memorizálni, mintha a vizsga előtt már csak át kellene ismételni a tételeket. Sőt az is előfordulhat, hogy nem is jut időnk minden egyes tételre, és ha kimaradnak dolgok, fenn áll a veszélye, hogy pont abba kérdeznek majd bele.

Megosztom másikkal is ...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Tumblr
Tumblr
0